Katastroffilmer
Den senaste tiden har vi sett på alla katastroffilmer vi har kunnat få tag på. Med katastroffilm menar jag inte katastrofalt dåliga filmer, utan då mänskligheten (eller en mindre grupp) är i en livshotande situation och måste ta sig ur den situationen.
Några exempel är Armageddon, Deep Impact (meteroiter är på väg mot oss och kommer utplåna hela planeten), The Day after Tomorrow (extrema väderförhållanden hotar hela jorden), Independence Day (aliens tar över världen), 2012 (jorden går under pga att Mayaindianerna förutsåg det), Titanic, Poseidon (rädda sig undan sjunkande båtar) osv.
Här kommer några andra katastroffilmer:
Knowing (2009)
¨
En fjärdeårsklass år 1959 ritar teckningar för att sätta ner i en tidskapsel. 50 år senare öppnas den och barnen i skolan får varsitt kuvert var. Caleb får dock inte en teckning utan ett papper av massor med siffror på. Det kommer till slut fram till pappa kvantfysikprofessor Nicholas Cage, som upptäcker att alla slumpmässiga siffror bildar datum och hur många offer som dog vid olika naturkatastrofer och olyckor de senaste 50 åren. Två händelser har inte ens hänt ännu! Om bara några dagar förutspår flickan som skrivit pappret att hela jorden kommer utrotas, men han vet inte hur eller varför! Den hade bra potential. Isabell, som föreslog filmen för mig sa ganska träffande "stäng av 5 minuter innan den slutar!". Jag måste hålla med, hela filmen är spännande och fartfylld (och till och med stundtals lite läskig!) men slutet pajar tyvärr alldeles för mycket för helhetsbetyget..
The Core (2003)
Aaron Eckhart och Hilary Swank finner sig en en jobbig situation då jordens inre kärna har slutat snurra. Det kommer i sikt leda till att allt på planeten kommer dö ut. Ett team borrar sig ner, med ett specialskepp, ner genom jorden för att spränga igång kärnan igen. Det hela låter väldigt otroligt, men i filmen så funkar det riktigt bra tycker jag. Aaron gör en strålande bra roll och man känner verkligen för hela besättningen, utom egocentriska "skurken" Stanley Tucci, vars maskin att kunna bussa jordbävningar på sina fiender gjorde att kärnan stannade från första början. Riktigt sevärd.
Arctic Blast (2010)
En meterologstation i Australien förutspår en våg av iskyla som fryser allt den rör vid till is inom sekunder. Karaktären Jack Tate måste ut och hämta sin skolkande dotter vid stranden och föra henne i säkerhet. Han kommer upp med en plan hur man ska få detta att sluta, men måste övertyga presidenten som inte lyssnar bla. bla. Inga kända skådisar (utom den onda senatorn i X-man 2 som Magneto förvandlar till en gelé-mutant) och de som är var inte så bra alls. Boring story, man ser att det är skum från en brandsläckare som är "ismolnet". Nae, den var sådär alltså..
Volcano (1997)
När en vulkan får ett utbrott nära Los Angeles blir det Tommy Lee Jones uppgift att försöka rädda staden (och hans korkade, bortskämda dotter). Ska han kunna styra lavan som rinner fram med beslutsamhet ner i havet i tid, innan den når centrala Los Angeles? Filmen gör sitt jobb, är spännande och får en att tycka hemskt synd om dem som kommer i vägen för lavan. Don Cheadle sitter i högkvarteret och Tommy är ute med brandmännen själv och hjälper människor. Typisk sevärd.
The Towering Inferno (1974)
Dåtidens största stjärnor samlade i en film. Den nybyggda skyskrapan, som arkitekten Paul Newman ritat, har invigningsfest på översta våningen då det visar sig att alla de nedskärningar i budgeten som gjorts när man byggde höghuset kanske inte borde gjorts då det bryter ut små bränder överallt pga dålig eldragning. Alla hissar och trappor ut är oandvändbara och de hundratals människor på festen finner sig försvarslösa. Steve McQueen är den buttra brandchefen, vars jobb det är att få ut alla oskadda. Lite för långsamt till en början och alldeles för många dumma människor ("Neej, inte ska vi ta oss ut från lägenheten som småbrinner lite, vi går längre in, i det innersta rummet och väntar på att brandmännen kommer och hämtar oss!") drog ner betyget, men självklart är den sevärd! Vi ser Nicklas älskling Robert Vaughn, från serien Mannen från U.N.C.L.E, som senator Parker. Även en äldre Fred Astaire.
Daylight (1996)
Sylvester Stallone är en föredetta räddningsarbetare (han fick ett par män dödade under ett räddningsuppdrag en gång och är nu taxichaufför) som skickas in för att rädda människorna som är instängda i biltunneln på väg ut ur Manhattan. En våldsam krasch gjorde att båda ingångarna har spärrats av, och till råga på det rinner det in vatten! Vi har de panikslagna människorna, de obligatiska fångarna som var på väg till fängelset, den skadade som måste tas hand om m.fl. Sylvesters jobb blir att få ut de 8-10 människorna till säkerhet innan tunneln helt översvämmas. Fine, okej handling. Helt okej skådiar. Lite otrolig i utförandet, men det är ju Stallone.
Flight of the Phoenix (2004)
Oljeriggen läggs ner, arbetarna ska flygas hem av douchebagen Dennis Quaid. Planet åker in i en sandstorm och kraschar mitt i öknen. Vattnet och maten kommer inte räcka i evighet, frågan blir om man ska sitta ner och vänta på räddning, eller försöka bygga ett nytt plan av vraket de har och då slösa vattnet? Skådisen som spelade Éowyn i LOTR är med, även Phoebes halvbror Frank från Friends. Filmen var faktiskt väldigt bra, trots att vi båda var skeptiska innan. Öknen kändes som en trolig och hemsk fiende och man vill verkligen att hela gruppen ska ta sig därifrån.
Dante's Peak (1997)
En till lavafilm kom ut samma år som Volcano. Denna är istället i en typisk amerikansk småstad med drygt 7000 invånare. De väntar på priset "bästa småstad i USA" och vill inte alls lyssna när Pierce Brosnan säger att risken är stor att vulkanen som staden ligger i botten av är på väg att få ett utbrott. Borgmästaren Linda Hamilton, som är den enda som tror honom, gör allt hon kan för att få folk att lyssna, men till ingen nytta. Plötsligt blir det jordbävningar, aska och lava som sköljer över staden och orden "I told you so", räcker liksom inte till för Pierce tycker jag. Han måste dock hjälpa Linda att åka upp i bergen, mot vulkanen, för att hämta barn och hund och gaggig svärmor. Det blir en kamp för överlevnad, minst sagt. Bra film!
Sunshine (2007)
Nyfunna älsklingen Chris Evans är med i sci fi-filmen där en rymdexpedition är på väg mot solen, som håller på att slockna. Genom att spränga en kärnvapenbomb på den hoppas de kunna starta upp den igen. Resan tar tid, de är medvetna om att det med stor chans är ett självmordsuppdrag. Särskilt eftersom det första rymdskeppet med samma mål försvann spårlöst. Kommer de lyckas rädda galaxen och människorna de älskar på jorden? Får de reda på vad som hände med skeppet och besättningen på Icarus 1? Mina och Nicklas åsikter går isär lite. Jag tycker filmen är riktigt bra fram till sista tredjedelen då den börjar flumma runt alldeles för mycket. Besviken! Han tyckte inte att den var så bra överhuvudtaget, men jag tycker ändå att man kan se den. Rymden är ju alltid.. skoj?
Trackback