Ett par recept
1 msk smör
1 1/4 dl socker
3 ägg
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g mörk blockchoklad
1 msk kakao
1 dl grädde
Tårtan
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en liten form (ca 16 cm i diameter) med smör.
Smält chokladen i en tjockbottnad kastrull med smör. Rör tills allt smält.
Lägg till socker och salt - sänk temperaturen! Fortsätt röra tills sockret löst upp sig.
Dra bort pannan från plattan och tillsätt ett ägg i taget. Skaka i kakaon och tillsätt vaniljsockret. Smeten ska nu vara glansig och "len".
Häll smeten i formen och ställ den i ugnen i ca 25 min (hellre för kort tid än för länge). Låt den sedan svalna.
Glasyren
Koka samman chokladen, grädden och smöret i en kastrull. Tillsätt kakaon. Låt svalna innan du breder den över kakan.
Hacka önskade nötter och strö över glasyren innan den stelnat (jag tog valnötter och sötmandlar).
Garnera med hallon och avnjut med vispad grädde.
(Och för att få den glutenfria tårtan laktosfri (som jag gjorde) byter man bara ut smöret till margarin eller laktosfritt smör och grädden till laktosfri grädde.)